timp de citire 2 minute
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că de fiecare dată când tragem aer în plămâni, o parte din oxigenul pe care îl inspirăm provine de la plantele din ocean. Majoritatea oxigenului este produs de plante minuscule, numite fitoplancton. Fitoplanctonul trăiește la suprafata apei și este mișcat de curenții oceanici. Ca oricare altă plantă, prin fotosinteză, folosește lumina solară și dioxidul de carbon pentru a produce nutrienți. Un produs secundar al procesului de fotosinteză îl reprezintă oxigenul.
Fitoplanctonul produce, estimativ, între 50 și 80% din oxigenul prezent în atmosfera noastră. Este destul de dificil de calculat contribuția exactă a fitoplanctonului la cantitatea de oxigen din atmosferă, deoarece partea grea o reprezintă stabilirea cât mai exactă a numărului de plante microscopice. Acest număr poate varia în funcție de anotimp, cu un maxim în perioada primăverii.
Variază și grosimea stratului de fitoplancton. Uneori sunt doar un strat subțire la suprafața apei, iar alteori pot coborî până la adâncimi de o sută de metri.
În lanțul trofic, fitoplanctonul este hrană pentru zooplancton – care este forma animală de plancton. Mai departe, zooplanctonul este vânat de stelele de mare, pești, caractițe și chiar de către balene.
Zooplanctonul a fost observat mâncând plastic. Microplasticul ( mici bucăți de plastic) seamănă cu fitoplanctonul și devine interesant pentru un crustaceu mic cum este zooplanctonul. Și de ce ar fi o problemă faptul că mănâncă plastic microscopic și nu e un avantaj? Poate ar reuși să termine insulele de plastic din oceane, să facă loc fitoplanctonului să se dezvolte.
Una dintre problemele pe care le cauzează microplasticul este că introduce o varietate destul de largă de chimicale toxice în cel care îl mănîncă.
Mergând pe lanțul trofic în sus, după pești, caracatițe și balene, una dintre verigile care ajunge să mănânce indirect din plasticul din oceane este și omul. Fie din animalele marine, fie din sarea de mare, plasticul se reîntoarce credincios înapoi la noi.
Ce poate face planeta? Ce putem face noi? În viața noastră de zi cu zi există moduri în care am putea înlocui plasticul cu alte materiale sustenabile sau reciclate, astfel micșorând impactul pe termen lung pe care îl avem asupra mediului.
surse
Great Pacific garbage patch
How much do oceans add to world’s oxygen?
Taki
Looking forward with hope and enthusiasm